Dracula Film: Horror and Fantasy Festival

10580782_758090994250412_5627842133736896996_o

Cea de-a doua ediţie a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc între 1 şi 5 octombrie, în Braşov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria şi Club Rockstadt. Este un festival competiţional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – şi are 3 secţiuni: competiţie lungmetraj internaţional, competiţie scurtmetraj internaţional şi competiţie scurtmetraj românesc.

În competiţia de lungmetraj internaţional au fost selecţionate 6 filme, toate putând fi urmărite în premieră în România. Printre titlurile selecţionate se numără The Canal/ Canal (2014) al regizorului irlandez Ivan Kavanagh şi Norviyia/ Norway (2014), lungmetrajul regizorului grec Yannis Veslemes.

Pentru Canal, regizorul irlandez Ivan Kavanagh amestecă thrillerul psihologic cu filmul poliţist şi poveştile cu fantome. David, lucrător la o arhivă de filme, descoperă accidental că în casa în care locuieşte împreună cu familia a avut loc o crimă oribilă. Curiozitatea sa pentru ororile comise cu mai bine de o sută de ani în urmă trezeşte însă ceva. Un ceva feroce şi deloc dispus să se lase investigat. Iar prima persoană care dispare este tocmai soţia lui David, pe care toată lumea începe să îl suspecteze de crimă.

În Norway, un vampir pasionat de dans, un norvegian dealer de droguri şi o prostituată se intersectează în Atena anului 1984. Comedia neagră semnată de Yannis Veslemes este delicios de cinică şi poate trece drept un Jarmush rătăcit prin Elada epocii disco. Filmul va rula în prezenţa regizorului.

În cadrul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc o proiecţie specială, la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, a lungmetrajului The Last Horror Movie, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigaşi în serie care-şi înregistrează pe VHS crimele şi le infiltrează prin centre de închirieri casete video pentru a pescui şi victime, şi spectatori, este deranjant de eficient. Şi nu doar din ororile prezentate, ci şi din modul subversiv în care aduce în discuţie voyeurismul spectatorului şi spectacularizarea celor mai oribile violenţe. Multiplu premiat prin festivaluri, The Last Horror Movie este un reper şi pentru pasionaţii genului found footage, dar şi o vizionare necesară oricărui cinefil.

Norway

Galezul Julian Richards este unul dintre regizorii cu cult-status ai genului horror. Thrillerele sale brutale – Shiver (2011), Summer Scars(2007) şi The Last Horror Movie (2004) – sunt filme care abordează mecanica violenţei şi disfuncţiile societăţii. Richards este şi unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa distribuţiei internaţionale de film prin compania sa, ”Jinga Films”.

Julian Richards este preşedintele juriul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

De asemenea, din juriu mai fac parte şi Toni Benages i Gallard – artist grafic şi director al Festivalului Cryptshow (Barcelona), selecţioner pentru Filmets Badalona Film Festival – şi Aurelian Nica, Original Production Manager HBO România (Rămâi cu mine, Anul Dragonului, Vorbitor, The Shukar Collective Project, În derivă, Lumea văzută de Ion B. – care a câştigat un premiu Emmy în 2010 -, Australia).

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Braşov, este organizat de Asociaţia Culturală ”Fanzin” şi prezentat de ”Viasat History”.