Premiera 48 Hour Film Project Braşov 2016

Cineaşti din întreaga ţară se află în weekendul 5 – 7 august, la Braşov, în cursa pentru a afla cine va realiza cel mai bun film de scurt metraj în doar 48 de ore. Echipa filmului premiat cu titlul „Best City Film 2016” va intra în competiţia internaţională Filmapalooza 2017 din Statele Unite, alături de filme din întreaga lume, pentru titlul „Best 48 Hour Film 2016” şi marele premiu de 5000 $. Zece din cele mai bune filme din turul 48 Hour 2016 vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul Short Film Corner 2017.
 
După un weekend nebun, în care echipele înscrise în concurs va trebui să facă faţă provocării de a scrie, filma şi monta un film în numai 48 de ore, luni 8 august se vor decide câştigătorii. Astfel, în prezenţa publicului şi a concurenţilor, filmele înscrise în competiţie vor putea fi vizionate în premieră la Sala Mare a Centrului Cultural Reduta, Braşov, începând cu orele 19.00. În aceeaşi seară se vor anunţa şi câştigătorii.
 
Juriul 48HFP Braşov 2016 este este format de către Ana Maria Moldovan, Bianca Oichea, Iustinian Turcu, Alina Floroi şi Robert Elekes.
 
Ana Maria Moldovan este actriță a Teatrului Odeon din 2001 și a jucat în spectacolele „Gaițele” și „Pyramus & Thiesbe 4 you”, regia Alexandru Dabija și „Casanova”, regia Dragoș Galgoțiu. În 2014 a fost selectată în cadrul programului Sarajevo Talents, din cadrul festivalului de film de la Sarajevo. După diferite roluri în seriale de televiziune, a debutat în film în 2008. Ana Maria a întruchipat-o pe Irina Margareta Nistor în „Chuck Norris vs Communism”, în regia Ilincăi Călugăreanu. Acest film a fost selectat în 2015 în competiția oficială a festivalului de film independent de la Sundance și în cadrul festivalurilor Hotdocs – Toronto, Nantucket , Seattle, Edinburgh și Los Angeles.
 
Bianca Oichea este coregraf și performer de dans contemporan. Ea trăiește și se ocupă de proiecte artistice în Brașov. Demersul ei creativ se concentrează pe îmbinarea dintre interacțiune în timp real dintre dans și noile tehnologii, alături de mișcare, vizual și sunet, ca în spectacolul „LOE”, care a avut reprezentații anul acesta. Datorită înclinației sale eclectice și energice, Bianca activează ca manager cultural în cadrul platformei Neoteric, care are ca scop creearea de evenimente de calitate în arta contemporană.
 
Iustinian Turcu este actor, colaborator la Teatrul Național „Radu Stanca” și la Teatrul Pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu. El este masterand la Universitatea „Lucian Blaga” la Departamentul de Arta Teatrală. A jucat în spectacolele unor regizori și coregrafi cunoscuți precum Anca Bradu, Gigi Căciuleanu, Radu Afrim, Silviu Purcărete, Eugen Jebeleanu, Radu Nica. A participat la festivaluri naționale și internaționale în Sibiu, București, Suceava, Djakovo – Croația și la numeroase ateliere de creație.
 
Alina Floroi este o persoană creativă, cu experiență în televiziune, publicitate și industrii creative în general. Ea este co-fondator al Laborazon Maker Space din Brașov, calitate în care lucrează activ la promovarea culturii și creației prin expoziții, proiecte cultural-educative și promovarea de creației emergente. Alături de Mara Oprișiu, este inițiatoarea BVCC – Festivalul de Cultură Liberă din Brașov. Alina a absolvit masterul de Programe Audiovizuale la UNATC I.L. Caragiale și a studiat jurnalism la Universitatea București. Ea a contribuit la campania de promovare a 48 Hour Film Project în 2013.
 
Robert G. Elekes este poet, distins cu Premiul Național de Poezie Iustin Panța pentru debut, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, Opus Primum, Premiul de debut al revistei Familia și premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. El a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov în 2008. În 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Volumul „aici îmi iau dinții-n spinare și adio”, apărut la editura Tracus Arte în 2015, este debutul lui în volum. Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets” găzduit de cafeneaua Tipografia din Braşov și al festivalului de poezie cu același nume. Robert a participat la 48 Hour Film Project în 2014 ca actor și scenarist.
 
După vizionarea filmelor aflate în concurs, publicul va putea vota filmul preferat care va primi trofeul „Premiul Publicului”.
 
Biletele pot fi achiziţionate în seara evenimentului, la intrare, începând cu orele 18.00. Preţ intrare: 10 lei.
 
48 HFP este cea mai mare competiţie de creaţie de film, care a prins viaţă iniţial în SUA, dar care astăzi este organizată în 130 de oraşe din întreaga lume de pe 6 continente. Detalii pe www.48hourfilm.com/brasov sau pagina de Facebook 48 Hour Film Project Braşov