Scriitoarea de origine braşoveană Rucsandra Pop prezintă în premieră la Braşov spectacolul “Oracol”, un one woman show cu Graţiela Bădescu despre femeia contemporană în relaţie cu iubirea şi identitatea proprie.
“Oracol” spune o poveste de dragoste de secol XXI. Textul care stă la baza spectacolului este un poem urban, o mărturie, un love-story colectiv care s-a născut din energiile oraşului. O producție lorgean theatre, “Oracol” a avut până acum peste 30 de reprezentaţii în 7 oraşe, fiind văzut de peste 1000 de spectatori. Spectacolul a fost selecţionat la Festivalul Fără Bariere Satu Mare, la Gala Hop Mangalia, la TIMAF Cluj, la Festivalul Teatrelor de Studio Piteşti, la Festivalul de Teatru în autobuz Grolsch şi la Festivalul de Teatru Independent Fringe Sibiu.
“S-a întâmplat să se îndrăgostească toate femeile din oraș în același timp. În aceeași zi. La aceeași oră. Și să se întâlnească. Și să-și vorbească. Și să se nască un text magic – “Oracol” – care a căpătat o formă într-un laptop al insomniilor și ceștilor de cafea ale Rucsandrei Pop. Și apoi s-a întâmplat să capete o formă de spus mai departe prin viu grai în insomniile și ceștile mele de cafea”, spune actriţa Grațiela Bădescu, adăugând că acest spectacol a avut un mare impact asupra carierei ei.
Graţiela Bădescu este masterand al UNATC, secţia actorie, angajată a Teatrului Dramatic ID Sârbu din Petroşani şi perfomer independent la teatru lorgean. Graţiela a mai jucat la Teatrul Masca, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie şi în producţiile TVR “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale şi “Cafeneaua” de Mihai Mălaimare.
“Pentru un spectacol de teatru independent, “Oracolul” are o soartă foarte bună. E un lucru foarte important pentru un text contemporan să ajungă la public şi să fie validat de acesta, iar “Oracolul” fiind un text poetic care vorbeşte despre dragostea necondiţionată intră firesc pe sub pielea spectatorilor. Într-un fel sau altul fiecare se regăseşte în acest spectacol”, spune autoarea textului.
Rucsandra Pop a absolvit Facultatea de Litere din Braşov şi acum este doctorand în Folclor şi Antropologie al Universităţii Bucureşti. În 2011, Rucsandra a obținut o bursă Fulbright și a petrecut un an la Universitatea Indiana din Statele Unite. Rucsandra se joacă cu imagini și texte, în diferite contexte – scrie teatru, poezie și proză, face colaje, și este foarte activă pe scena culturală independentă. Rucsandra colaborează cu lorgean theatre încă de la înființare. În prezent, 2 texte ale Rucsandrei – “Oracol” și “Talk to the Bomb” – se joacă în spații alternative din București și din țară.
lorgean theatre este primul teatru de apartament din România care s-a deschis în decembrie 2008 într-o garsoniera de la etajul 9 al unui bloc de lângă parcul Cişmigiu din Bucureşti. Garsoniera scriitorului şi perfomerului Jean Lorin Sterian a devenit astfel locul unor experimente teatrale absolut inedite oferind experienţe de neuitat atât actorilor cât şi spectatorilor. La lorgean theatre audienţa este la fel de importantă ca reprezentaţia. În cei 5 ani de existenţă, lorgean theater a găzduit peste 30 de piese.