Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2013

Scurtmetrajele romanesti premiate la Cannes si Gopo proiectate pe 8 iunie la ShortsUP

A 5-a editie ”Noaptea Lunga a Filmelor Scurte” are loc sambata, pe 8 iunie si aduce in fata publicului brasovean filmele scurte care s-au distins la Oscar, Bafta, Sundance sau Clermont-Ferrand, de cele mai multe ori in premiera sau in proiectie unica in Romania. TRAILER.

Din selectia ShortsUP nu lipsesc nici cele mai valoroase scurtmetraje romanesti ale ultimului an. Fie ca exploreaza dilemele relatiei de cuplu si familie, sentimentele profunde din jurul unui obicei comun sau intamplarile care transforma banalul in neobisnuit, toate cele patru povesti au un numitor comun: poarta amprenta unei generatii tinere de regizori romani care a atras atentia juriilor de film nationale sau internationale.

In acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2013) este scurtmetrajul care a adus Romania pe lista premiilor de la Cannes 2013 cu locul al treilea in cadrul competitieiCinefondation dedicata peliculelor studentesti. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern in fix 20 de minute. Dupa ce incearca din rasputeri sa se desparta, George (Ionut Visan) si Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilema complicata: nu pot trai nici impreuna, nici separat.

Filmul lui Constantin Tanase, Blu (Romania, 2012) a castigat premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc al anului. Vechea Dacie a familiei se strica, iar Mara si parintii ei incearca sa o porneasca, macar pana acasa. In jurul motorului stricat, cei trei incearca sa repare si relatiile dintre ei.

Programul ”Noaptea Lunga a Filmelor Scurte” include si doua scurtmetraje romanesti prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes in sectiunea Short Film Corner: Bad Penny (r. Andrei Cretulescu, Romania, 2012) siDupa Fel si Chip (Paula Onet, Romania, 2012).

In Bad PennyAndi Vasluianu, Dorian Boguta si Serban Pavlu sunt protagonistii unei intamplari bizare petrecute intr-un parc pustiu, in preajma sarbatorilor. Doi borfasi se pregatesc sa opereze un jaf banal, doar ca tinta lor, un individ tacut si straniu, le da toate planurile peste cap. Filmul lui Andrei Cretulescu va fi proiectat anul acesta la TIFF, in cadrul ”Zilele Filmului Romanesc”.

Dupa Fel si Chip e un documentar emotionant care urmareste motivatiile pe care le au locuitorii unui sat transilvanean atunci cand isi aleg fotografiile atasate monumentelor funerare. Daca ai putea alege o singura fotografie a ta prin care ceilalti sa isi aminteasca mereu de tine, pe care ai alege-o?

Noaptea Lunga a Filmelor Scurte are loc la galeria de arta Muresenilor 8.

Biletele pot fi cumparate in avans la Muresenilor 8. Pretul unui bilet este 15 lei.

ShortsUP este un proiect generat de ORICUM, Bucureşti care aduce în atenţie cele mai valoroase scurtmetraje din lume într-o platformă de expunere unică, ce îmbină filmul scurt cu artele conexe cinematografiei. www.shortsup.ro