Spectacolul “Bordeiul Inaripatilor” de Ionut Buruiana

Premiera spectacolului “Bordeiul Înaripaţilor” la Galeria M8 din Braşov.

Braşov, 9 martie 2014. KunSTadt Art Events Management vă invită la premiera spectacolului de teatru “Bordeiul Înaripaţilor”, un one man show cel puţin interesant. Îndrăzneţ fapt sau nu, textul, interpretarea şi regia îi aparţin aceluiaşi individ, Ionuţ Buruiană.afis_bordeiul (3)

Spectacolul va fi montat la Braşov după cum urmează:

Duminică 9 martie, orele 19:00, Galeria de artă contemporană M8, str. Mureşenilor nr. 8, Braşov, inf/rez: +40 722 245 893

Luni 17 martie, orele 19:00, Colaj Café, str. Apollonia Hirscher nr. 2, Brașov, inf/rez: +40 744 420 852

Duminică 23 martie, orele 19:00, Terroirs – Boutique du Vin, str. Diaconu Coresi, Braşov, inf/rez: +40 720 103 217

Joi 27 martie, orele 19:00, Ceai et caetera, str. Latină nr. 15, Braşov, inf/rez: +40 732 161726

Joi 3 aprilie, orele 19:00, Bistro Ma Cocotte, str. Nicopole nr. 34A, inf/rez: +40 741 671 596

Spectacolul ”Bordeiul inaripaţilor” este un spectacol activ, interactiv, spumos, injectat de candoare şi adevăr. Îl avem în prim plan pe actorul Ionuţ Buruiană, întărâtat de dorinţa de a povesti un anume roman ca un actor. Pe scenă apar povestitori, personaje, o întreagă distribuţie revărsate de mintea unui simplu om.

Tabloul principal este constituit de conflictul celor trei personaje principale: Ionuţ Buruiană, Narator Unu, Narator Doi. Numele au un caracter schematic, asemenea unor spaţii umplute la repezeală, ca atunci când încerci să faci rezumatul unui roman. Fiind ticsit cu metafore geniale şi alte delicii literare, aproape că te simţi intimidat de măreţia autorului încercând să faci un rezumat. Naratorul Unu este naratorul lui Ionuţ Buruiană, acela care ghidează din condei cursul acţiunii. Priceperea oratorică, profunzimea ideilor, coerenţa discursului lasă de dorit în această personalitate aşezată într-un pachet exterior pe măsură. Naratorul Doi este naratorul inteligent, sofisticat, sobru şi arogant. Bătălia nu este nici pe departe terminată întrucât cu cât Naratorul Unu este mai în corzi, cu cât ficatul său moral este luat cu asalt de croşeele literare cutremurătoare ale Naratorului lui Bruckner, cu atât se ţine mai dârz, rostogolindu-se lipsit de demnitate ca un porc tăiat în propriul sânge.

Comicul vine evident din toate direcţiile cu putinţă. Cu toate astea, izvorul principal de comic reiese în esenţă din ridicolul absurd al situaţiei- în primă instanţă având un actor certându-se cu sine însuşi purtând trei costume diferite; în secundă instanţă jocul ideilor celor doi naratori care, pe tot parcursul lui este purtat de inerţie-. Fireşte că nu putem ignora comicul şi ludicitatea textului sau derularea asemenea pieselor de domino a catalogului de ipostaze scenice.

Romanul respectiv va primi în cele din urmă un rezumat. Un rezumat ca toate celelalte: incapabil de a compacta atâta măiestrie într-un timp atât de scurt, oricâte ustensile ar avea la dispoziţie. După ce publicul va fi primit o porţie sănătoasă de râs, actorul concluzionează întreaga harababură într-un mod cel puţin surprinzător.

Ionuţ Buruiană este un actor constănţean, născut la Galaţi care joacă la teatrul din Sfântu Gheorghe şi locuieşte la Braşov. A fost parte din primul teatru independent care s-a născut la Constanţa, a călcat mai toate scenele constănţene, a avut reprezentaţii şi la Bacău, Vatra Dornei, Dorohoi şi Torino (cu o piesă în limba italiană), ba chiar a câştigat şi concursul naţional de imitaţie organizat de echipa Mondenii Show. Scrie, joacă, desenează, îşi dresează câinele, iubeşte, scuipă flăcări, se joacă cu poi-urile, a făcut şi stand up, caiac, este un pacifist convins şi pretinde că este un tip fericit.