Weekendul viitor, la Brașov va avea loc One World Romania, singurul festival de film documentar şi drepturile omului în România.
În perioada 13-15 mai vom putea vedea şapte filme documentare de excepţie ce tratează probleme acute ale Europei şi Orientului Apropiat – criza refugiaţilor, (in)justiţia şi violenţa domestică.
Un loc important în cadrul festivalului îl au refugiaţii, care au marcat ultimul an. În încercarea lor de a scăpa de război şi sărăcie, sute de mii de refugiaţi au ajuns la graniţele Europei. Majoritatea vin din Siria, Irak şi Afganistan şi speră să ajungă în ţările vestice.
„Traseul refugiaţilor” este o expoziţie de fotografie inedită care îşi deschide graniţele la Braşov marţi, 10 mai. Expoziţia documentează întreaga rută europeană a emigranţilor de toamnă trecută. Fotografii Thomas Câmpean, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea sint printre puţinii care au surprins întregul traseu al refugiaţilor din Grecia, prin Macedonia, Serbia, Ungaria, Croaţia, Austria şi până în Germania. Ei au surprins momente cheie pline de umanitate sau lipsa acesteia: ajutor din partea anumitor ţări, ca Germania, sau sârma ghimpată, garduri şi gaze lacrimogene din partea altor ţări europene.
Mădălina Roşca şi Paul Arne Wagner, curatorii expoziţiei vor fi prezenţi la vernisaj. Acesta va avea loc marţi, 10 mai la ora 17.00 la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, pe Bulevardul Eroilor nr. 29.
Tot pe aceasta temă este şi filmul de deschidere al festivalului: „Lampedusa în iarnă”, care fi proiectat vineri, 13 mai, orele 19.00, la Centrul Cultural Reduta.
Toate filmele din festival sunt urmate de discuţii cu experţi, care vor sta de vorbă cu publicul şi vor răspunde întrebărilor acestuia pe tema filmului.
Prin fiecare eveniment al festivalului e încurajată implicarea și dezbaterea socială, scopul pe termen lung fiind implicarea activă în societate a cât mai multor persoane.
Conceptul festivalului One World Romania la Braşov este ca prin filmele pe care le proiectează şi prin evenimentele organizate în jurul acestor proiecţii să prezinte subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros.
Intrarea la filme şi evenimente este gratuită, în limita locurilor.Filmele primei ediții One World România la Brașov sînt dintre cele mai noi, proaspăt lansate la festivaluri de renume din lume. Sînt filme ce tratează problemele acute ale Europei și Orientului Apropiat-criza refugiaților, în/justiția și grupuri defavorizate.
1. Democrație/Democracy
http://oneworld.ro/2016/l/ro/democrație-244/
Documentarul analizează procesul și tensiunile din spatele luptei politice pentru o nouă legislație europeană a protecției datelor personale.
2. Șerifi în Ucraina/Ukrainian Sheriffs
http://oneworld.ro/2016/l/ro/șerifi-în-ucraina-276/
În Stara Zburjivka, un cătun izolat din sudul Ucrainei, echipa tragicomică de „serifi” Victor-Volodea trebuie să soluționeze o serie de crime complexe precum furtul a două rațe.
3. Lampedusa în iarnă/Lampedusa in Winter
http://oneworld.ro/2016/l/ro/lampedusa-în-iarnă-260/
Lampedusa e prima escală pentru emigranții africani care încearcă să ajungă în Europa. Acum, în plină iarnă, turiștii s-au întors acasă, refugiații rămăși și-ar dori să fie duși pe uscat iar vaporul care face legătură dintre insulă și Italia a luat foc. Primarul încearcă să mențină calmul comunității. Mică comunitate de la marginea Europei e angajată într-o luptă disperată pentru demnitate și pentru solidaritate cu cei pe care mulți îi consideră drept principală cauza a crizei în desfășurare: africanii emigranți.
4. Bântuiți/ Haunted
http://oneworld.ro/2016/l/ro/bântuiți-254/
Ce este un cămin – în sens fizic și metaforic? Ce simț acești oameni atunci când sunt forțați să plece? Haunted surprinde urmă subtilă a deplasărilor nesfârșite ale refugiaților în regiune în decursul ultimilor șaptezeci de ani.
5. Cecilia
http://oneworld.ro/2016/l/ro/cecilia-240/
Filmul se conturează că o investigație în același timp urgență și delicată, care reușește să schițeze un tablou complex al traficului de copii crescut din India, precum și al sistemului de privilegii sociale și prejudecăți de gen care fac acest trafic posibil.
6. Violență domestică/Private Violence
http://oneworld.ro/2016/l/ro/violență-domestică-269/
Violență domestică explorează un adevăr simplu, dar cutremurător al vieții americane: cel mai periculos loc pentru o femeie în Statele Unite este propriul sau cămin.
7. Adevăr pe peliculă/A Flickering Truth
http://oneworld.ro/2016/l/ro/adevăr-pe-peliculă-236/
O lume literalmente înghețată în timp și un film memorabil despre rolul arhivelor de film pentru memoria unei nații. Arhiva Afgană de Film.
CENTRUL CULTURAL REDUTA
VINERI – 13.05:18:00
SÂMBĂTĂ – 14.05:18:00
DUMINICĂ – 15.05:18:00
HOF CAFE
VINERI – 13.05:18:00
SÂMBĂTĂ – 14.05:18:00
DUMINICĂ – 15.05:18:00
CENTRUL MULTICULTURAL AL UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA