Femme expérimentale | 5 ateliere gratuite de dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare pentru femei și adolescente

Femme monumentale. Femme végétale, un proiect derulat în Brașov de Asociația Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You deschide discuția despre contextul cultural, social și profesional actual și schimbările pe care acesta le determină în viața femeilor. Ca parte din proiectul de susținere, exprimare și angrenare socială creat și implementat exclusiv de artiste, în perioada septembrie – octombrie 2022, vor avea loc cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș, iar înscrierea se face prin email la adresa contact@femmedigitale.ro.

Cele cinci întâlniri experiențiale via dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare sunt susținute de artistele Zeyla Tomlyn, Anamaria Guguian, Ana Drăgan, Negru Virginia și Oana Băluță, iar punctul de pornire va fi ce le preocupă pe participante astăzi ca persoane, artiste, mame, femei, adolescente, iar acestea vor explora apoi ce practici de dans contemporan, terapie somatică, cercuri de sunet și poezie pot fi adaptate și integrate în viața de zi cu zi.

Programul atelierelor este:

18 septembrie, ora 17:00 – Zeyla Tomlyn – Circle Sounds | Intuitive Singing Workshop – @ Poienița dinspre Șaua Tâmpei

22 septembrie, ora 18:45 – Anamaria Guguian – Cuvintele corpului @ Casa Armatei

25 septembrie, ora 17:00 – Ana Drăgan – Cuvântul, spațiul în mișcare pe pământ, pe hârtie sau în vânt @ NUC, Lacea 4

13 octombrie, ora 18:45 – Negru Virginia – Către centrul pământului și înapoi. Pentru forțe noi // Practici de dans, relaxare și mișcări contemporane @ Casa Armatei

14 octombrie, ora 18:00 – Oana Băluță – Dansul, efectiv! – Mișcare liberă pentru adolescente @ NUC, Lacea 4 

În urma atelierelor vor avea loc și trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect vor genera noi abordări și reprezentări ale femininului. Performance-urile vor avea loc pe 28 septembrie la Cafe Central (strada Apollonia Hirscher 18), pe 9 octombrie pe promenada de sub Tâmpa și pe 15 octombrie, în poiana Șaua Tâmpei. Proiectul include și un afiș performativ cu artista Oana Băluță, care va putea fi văzut pe 1 octombrie în vitrina Centrului Cultural Reduta din Brașov.

Inițiativa încadrează locuri cheie ale patrimoniului local și vegetal într-un context cultural ce adresează mituri și istorii locale printr-o perspectivă actuală și inovatoare și își dorește să aducă la un loc atât publicul consumator de acte culturale, dar și artiștii locali, adolescenți, localnici și turiști aflați în trecere în spațiile în care vor avea loc evenimentele. Detalii despre proiect vor fi disponibile pe https://instagram.com/femmedigitale.ro.

Prin întreg demersul Femme monumentale. Femme végétale, artistele care l-au inițiat își doresc nu doar să stimuleze consumul cultural în rândul publicului din oraș dar și să creeze un nucleu de susținere a artistelor independente din Brașov, prin crearea unei platforme multimedia digitală, www.femmedigitale.ro, dedicată documentării proiectului și promovării artistelor implicate, care va fi lansată pe 15 septembrie. Pe termen lung, proiectul vizează maparea artistelor care lucrează și creează în Brașov și oferă o bună oportunitate pentru a face cunoscute întregii comunități munca acestora și, în plus, va funcționa ca o platformă de promovare a evenimentelor culturale.

Femme monumentale. Femme végétale este un proiect derulat de Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You și finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Partener: Asociația Kulturoscop, Asociația KunSTadt, Centrul Cultural Reduta, Asociația Bohemian, EduEvo, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Cărturești, Observator Cultural, Liternet, Curatorial, The Institute, Revista Golan, Propagarta, PRwave, BizBrașov, Brasovstiri.ro, La pas prin Brașov, Danielurda.ro.

Developing Art este o asociație culturală dedicată facilitării proceselor artistice către public și îmbunătățirii relației dintre artiști și public. DA a dezvoltat și coordonat un număr de proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educație și cercetare și arte vizuale. Co-fondatoarele și membrii asociației sunt activi pe scena de artă contemporană, bucurându-se de colaborări atât naționale cât și internaționale. 

Madira – casa mamelor care și-au asumat rolul de creatoare și în afara spațiului domestic – este un cadru sigur de susținere, mișcare și de incubare profesională a mamelor (singure) artiste independente prin rezidențe de luat s p a ț i u în Schei, Brașov.

I Dance You este un proiect de comunitate inițiat în Brașov în 2017 de către artista independentă Anamaria Guguian. I Dance You promovează dansul ca pe o practică terapeutică dar și ca pe o formă de artă menită să exprime, să problematizeze și să fascineze. Proiectul propune ateliere de dans pentru adulți și copii, performance-uri, intervenții  în spațiul public sau evenimente de comunitate.